PORSELEN

Porselen sözcüğünün Latince İstiridye anlamına gelen “Porsella” kelimesinden türetildiği tahmin edilmektedir. Porseleni Avrupa’ya tanıtanlar, başta Marco Polo olmak üzere, çeşitli deniz yollarını keşfeden Portekizli tüccarlar olmuştur.

PORSELEN NEDİR?

Porselen; tümü killi topraktan yapılmış veya daha açık bir deyimle kil ihtiva eden ham maddelerden üretilmiş ürünlerin oluşturduğu büyük seramik grubunun bir elemanıdır. Üretiminde kullanılan teknikler ve yapımında kullanılan hammaddelerden ötürü sahip olduğu özellikler, porselenin pek çok işe yaramasını sağlamaktadır. Porseleni oluşturan 3 temel öğe vardır. Bunlar Kuvars, Kaolin ve Feldispat adı verilen maddelerdir. Her biri taşıdığı özellikleri sayesinde bir araya gelerek kusursuz bir yapı oluşturur.

Porselen; sadece doğal kaynaklı hammaddelerden üretilen, beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan hammaddelerden alan, 1400 C civarında pişirilerek pekişen, ışık geçirgenliğine sahip, sağlıklı bir ürün olarak tarif edilmektedir.

PORSELEN NERELERDE KULLANILIR?

Porselen birçok mutfak ve ev eşyalarının üretilmesinde, dekoratif objelerde, elektrik yalıtımı gereken durumlarda, bazı laboratuvar ekipmanlarında, diş protezlerinde ve havuz kaplama malzemelerinde kullanılır. Örneğin havuz karolarında porselen kullanması havuz bakımı ve temizliği açısından çeşitli faydalar sağlamaktadır. Yüksek basınçla sıkıştırılarak ve yüksek sıcaklıkta pişirilerek üretilen porselen karolar uzun yıllar boyu sağlam kalacak şekilde havuzlarda kullanılmaktadır. Dayanıklılık özelliklerinin yanında pürüzsüz yapıları nedeniyle suyu fazla emmezler ve fazla leke tutmazlar. Bu özellikleri sebebiyle porselen karolar kullanıcılara temizlik ve uzun bir kullanım ömrü sağlamaktadır. Türkiye'de porselen yapımının geçmişi eski olmakla birlikte bir sanayi dalı olarak ancak son yıllarda gelişme gösterdi ve daha önce ithal edilen porselen mutfak eşyası, süs eşyası, elektrik izolatörleri vb. Türkiye'de de yapılmaya başlandı.

Open chat
Scan the code