Dolomit

Dolomit hem bir minerali CaMg(CO3)2 hem de bu minerali ana bileşeni olarak içeren kayacı tanımlamakta kullanılan bir sözcüktür. Dolomit minerallerinin oluşturduğu kayaçlara dolotaşı adı da verilmektedir. Bu kayaçların oluşumu dolomitin doğrudan kimyasal bir çökelme ile değil kireç taşlarının magnezyum bakımından zengin suların etkisi altında oluştuğu bilinmektedir. Aşırı buharlaşmanın olduğu denizden bir yükselti ile ayrılmış yarı kapalı ortamlarda suyun magnezyum bakımından giderek zenginleşmesi, tabana çökmüş kalsitten ibaret çamurun bu yoğun çözeltilerle etkileşmeye girerek dolomite dönüşmesi mümkün olabilir.

Dolomit Nedir?

Beyaz dolomit mermer, kalsiyum ve magnezyum içeren karbonat bileşiminden oluşmaktadır. Türkiye’nin en değerli taş olarak nitelendirilmektedir ve Balıkesir’in Marmara Adası’nda çıkarılmaktadır. İnce kristalli ve sıkı taban yapısı nedeni ile beyaz doğal taşlar arasında ön plana çıkar. Değişik renklere sahip dolomit mermer çeşitleri arasında en çok beyaz renk talep görmekte olup, bu taşlar iç ve dış mekan projelerinde tercih edilmektedir. Sanayiden dekorasyona çok farklı kullanım alanları bulunan ve değişik ölçülerde üretilen Dolomit mermer, özellikle son yıllarda dekoratif ve peyzaj amaçlı da kullanılmaktadır.

Dolomit Kullanım Alanları

Fiziksel ve kimyasal yapısına bağlı olarak dolomitin 30’dan fazla kullanım alanı vardır. Fiziksel nitelikleri itibariyle dolomit özellikle yol inşaatlarında (karayolu, demiryolu) ve beton yapımında kullanılmaktadır. Kimyasal niteliklerinden istifade söz konusu olduğunda ise çok daha geniş bir kullanım alanı ortaya çıkmaktadır. İçerdiği MgO’den dolayı dolomit ziraatta (gübre yapımında, toprak ıslahında) tuğla, çimento, Dolomitik sönmemiş kireç, cam, soda sanayinde kullanılmaktadır. Başta boya olmak üzere kimya sanayisinde de dolgu maddesi olarak önemli bir hammaddedir. Mineral olarak çok yönlü özelliklere sahiptir, bu nedenle birçok sanayi sektöründe kullanılmaktadır. Fiziksel özellikleri nedeniyle metalurji endüstrisinde ve yapımında talep görmektedir. Cephe kaplaması için kullanılan dolomit, iklimsel değişikliklere dayanıklı ve yüksek aşınma direncine sahip olduğundan özel bir bakıma ihtiyaç duymaz. Marmara mermeri blokları arasından son derece az miktarda çıkan sütbeyaz bir mermerdir.

Dolomit Fiyatları

Dolomit süs eşyaları ve mücevherlerin hazırlanmasında da kullanılan bir mineraldir. Farklı renklerinden küpeler, kolyeler, boncuklar yapılmaktadır. Marmara dolomit bina cephelerinin tasarımı, basamaklar ve iç dekorasyon için tasarlanmış değerli bir kaplama malzemesidir. İşleme kolaylığı evler ve bahçelerin düzenlenmesi, iç dekorasyonunun yapılması için çeşitli şekil ve konfigürasyonlara sahip mimari ürünler üretmemizi sağlar. Tüm dolomit fiyatları ebatlarına ve işçiliğine göre değişiklik göstermektedir. Stok bilgisi, temin edilebilme ve en uygun dolomit fiyat bilgisi için Merkez Fabrika ve Kadıköy Showroom ile irtibata geçebilirsiniz.
Open chat
Scan the code