Doğal taş türleri arasında en bilinen ve en çok tercih edilen mermer; her ne kadar sert ve cilalı bir yüzeye sahip olsa da: zaman içerisinde farklı deformasyonlara maruz kalabilmektedir. Özellikle beyaz veya açık renkli mermer yüzeylerinde sarı lekeler veya pas lekeleri oluşabilmektedir. Bu lekelerin oluşumunda farklı dış etkenlerin rolü büyük olsa da en büyük etken; mermer yüzeylerinin temizliğinde yanlış temizlik ürünlerinin tercih edilmesidir. Bununla birlikte dış etkenlere maruz kalan mermer yüzeylerinin zamanında temizlenmemesi mermer yüzeyinde lekelenmelerin oluşmasını etkiler. Zamanla mermer yüzeyinde meydana gelen bu tarz sorunlar için; Mermerdeki Pas Lekesi Nasıl Çıkar? Mermer Pas Lekesi Oluşumu Nasıl Engellenir? soruları sıklıkla sorulmaktadır.
Mermer üzerinde oluşan pas lekesinin dış etkenlere maruz kalan bölgede zamanla oluşan; kötü bir görüntü sergileyen ve herkesi rahatsız eden bir olaydır. Özellikle mutfak tezgahlarında oluşan bu lekeler kullanılan tezgahın pekte hijyenik olmayan bir görüntü sergilemesine neden olur. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına; öncelikli olarak mermer pas lekesi neden oluşur veya bu leke oluşumunu nasıl engellerin sorularına cevap aramanız gerekmektedir.
Mutfak Tezgahındaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Mermerdeki Pas Lekesi Nasıl Çıkar? sorunu genellikle mermer tezgahlarında sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bunun en büyük nedeni; mutfak tezgahlarının kullanımlarında farklı asitli gıdalara ve farklı temizlik ürünlerine mariz kalmasıdır. Özellikle beyaz renkli mermer tezgahların üzerine dökülen limon, sirke, çay ve meşrubatlar bu sorunun ortaya çıkmasında etkilidir. Bununla birlikte Mermer Pas Lekesi oluşumunu hızlandıran farklı kimyasal özellikteki temizlik malzemeleridir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi mermer üzerinde oluşan bu lekelerin nasıl çıkarıldığından önce oluşumunun engellenmesi çok daha önemlidir. Öncelikli olarak belirttiğimiz asit özellikli ürünler veya kimyasal ürünlere maruz kalan alanın zaman kaybedilmeden temizlenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte mermer tezgahların temizliğinde; partiküllü temizlik ürünlerini ve mermerin yüzeyine zarar veren tellerin kullanılmaması gerekir.
Sararan Beyaz Mermer Nasıl Temizlenir
Yüzeyi pürüzsüz ve parlak olan mermer tezgahların zamanla üzerlerinde oluşan pas lekelerini çıkartmak adına bir kaç farklı yöntemin bulunduğunu belirtmek isterim. Özellikle beyaz renkli mermerlerde oluşan bu tarz sorunlarda en etkili yöntem oksijenli su ve karbonat karışımıdır. Oksijenli su bilindiği üzere kullanıldığı alanın beyazlatma özelliğine sahiptir. Aynı şekilde karbonatın da beyazlatma etkisi bulunmaktadır. Bu iki ürünü bir kap içinde karıştırıp mermer üzerinde oluşan paslı bölgeye sürmeniz ve yarım saat beklemeniz gerekmektedir. Daha sonra nemli bir bezle sürdüğünüz bu karışımı temizlediğinizde sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz. Mermerdeki Pas Lekesi Nasıl Çıkar için önereceğimiz ikinci yöntem; Amonyakla pas lekesini çıkartmak olacaktır. Bu yöntemi tercih edenlerin biraz daha dikkatli olması gerekir. Amonyak kullanılmadan önce su ile seyreltilmeli ve mermer yüzeyinde fazla bekletilmemelidir.
Sararan Beyaz Mermerlerin temizlenmesi esnasında tel fırça veya mermerin yüzeyini çizip zarar verecek aletlerin kullanılmaması gerekmektedir. Yanlış yapılan temizlik işlemlerinde mermer yüzeyi çizilebilmekte veya cilasına zarar verilebilmektedir. Bu daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Yüzeyi aşınan veya çizilen mermerin tekrar eski görünümüne kavuşması için; yüzeyinin tamamen temizlenmesi ve tekrar cilalanması gerekir.
Mermer Parlatmak İçin Ne Yapılır
Doğal taş ürünleri arasında Dünya genelinde en çok tercih edilen ve kullanılan mermerler; kullanım alanlarına göre farklı zaman aralığında farklı deformasyonlara maruz kalabilirler. Dış etkenler veya hatalı temizlik ürünleri ile temizliğinin yapılmak istenmesi sonucunda meydana gelen en büyük sorunlar; mermer pas lekesi ve mermer yüzeyinin matlaşmasıdır.
Mermer maden ocaklarından çıkarıldığında mat ve soluk bir görünüme sahiptir. Parlak ve canlı bir görünüm elde etmek için mermerin dış yüzeyi temizlendikten sonra cilalama işlemi gerçekleştirilir. Uygulanan cilalar sayesinde mermer pürüzsüz ve canlı bir görünüme kavuşturur. Cilalanan mermer normal şartlarda uzun yıllar bu görünümünü korur ve rahat bir kullanım imkanı sağlar. Fakat az öncede belirttiğimiz gibi bir takım dış etkenler bu görünümün kaybolmasına neden olabilir.
Mat bir yapıya bürünen ve hoş bir görüntü sergilemeyen mermerlerin değiştirilmeden önce; tekrar eski görünümüne kavuşmasının mümkün olduğunu belirtmek isterim. Öncelikli olarak mermer yüzeyinin silme işlemi ile temizlenmesi gerekmektedir. Silme işleminden sonra ise tekrar parlaklık kazandırmak için mermer yüzeyinin cilalanması gerekir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için işin uzmanlarından yardım almanız gerekecektir.
Mermer lekesi çıkarma hakkında genel bilgiler için de bu blog yazımıza göz atabilirsiniz.