Antik çağlardan beri binalardan mobilyalara ve sanat eserlerine kadar sayısız amaç için kullanılan mermer, zaman içinde üstün zarafeti ve dayanıklılığı ile sevilen ve bilinen bir doğal taştır. Belki de sürekli kullanımı nedeniyle, hafife aldığımız bazı yönleri de yok değildir. Mutlak parlaklık, mermerin hafife aldığımız en önemli yönlerindendir. Mermer adı, antik çağlardan, tam olarak antik Yunanistan’dan gelir.  Kelime, “parlamak” anlamına gelen “marmar” fiilinden türemiştir.

Bununla birlikte, parlak yüzeyine ek olarak bu çarpıcı doğal taş ile ilgili çok daha fazlası vardır. Bu, onu bu kadar büyüleyici bir malzeme yapan bilinmeyen özellikleri araştırmak için bize, daha derine inmeye karar verdiren nedenlerdendir. Derine indikçe mermerin, neden bu kadar çok tercih edilen bir taş olduğunu görüyoruz. Bu doğal taş, güzelliğiyle tanışan herkesi, her geçen gün kendisine çekmeye devam etmektedir.

Doğanın Mücevheri: Mermer

Mermer, yüzlerce yıl kaldığı yerin derinliklerinde kalkerli veya dolomitli bir malzeme olarak doğan metamorfik bir taştır. Varlığının bu ilk döneminde, yüksek sıcaklık ve basınca maruz kalır. Sonuçta, yoğun ve renkli büyük mermer blokları oluşur. Metamorfoz döneminde oluşan damarları, aslında büyük miktarlarda orijinal kayanın çatlaklarını ve yarıklarını dolduran küçük parçalara bölünmüş minerallerdir.

Yine basınçtan dolayı her şey yavaş yavaş kristalleşir, yansıyan ve parıldayan damarlara hayat verir. Her mermer levhanın benzersiz olmasının nedeni budur. Mermerin en çok kullanılan renkleri beyaz, bej ve gri olsa da, bunlar kesinlikle mevcut olan tek renkler değildir. Mermerin siyahtan sarıya, kırmızıdan mora kadar pek çok farklı ton ve çeşidi vardır. Sonsuz renk olanakları sunan mermerin renkleri, bu doğal taşın çıkarıldığı yere bağlıdır.

Her mermer türü, aslında benzersizdir ve çıkarıldığı bölgeye özgüdür. Bazı durumlarda eşsiz fiziksel özelliklere sahip bu doğal taşın belirli özellikleri, sadece bölgeye değil, aynı zamanda belirli taş ocağına göre de özeldir. Mermerin en beğenilen bir başka özelliği de, ısıyı tutamamasıdır. Bu nedenle sıcak bölgeler için sıklıkla tercih edilmektedir. Aslında, bu malzemeden yapılmış yer zemininin ısınması çok uzun zaman alır ve örneğin ahşap veya betonda olanın aksine enerjiyi emmez.

Düşünülebileceğinin aksine, mermer nispeten yumuşak bir taştır. Aslında Mohs sınıflandırma ölçeğinde 2,5 ile 5 arasında yer alırken, karşılaştırma yoluyla granit, 8 dereceye ulaşır. Bu yumuşaklık onu, heykeller için mükemmel kılar ve aynı zamanda dayanıklılığından da ödün vermez. Örneğin, Roma’daki Pantheon’daki kullanımını düşünecek olursak mermerin ömrü, doğru bir şekilde kurulursa yüzyıllarca sürebilir.

Mermer Güvenli Bir Seçimdir

Mermer ayrıca, özellikle alerjisi olan ev sahipleri ve aynı zamanda küçük çocuklu aileler arasında popüler olmasını sağlayan antibakteriyel ve hipoalerjenik özellikleriyle de ünlüdür. Mermerin yüksek yoğunluğu ve düşük gözenekliliği, bakteri ve alerjenleri tutmaz. Mermerin olağandışı kullanımları da mevcuttur. Mermer tozu genellikle boya, plastik, kağıt ve diş macunu gibi diğer ürünlerin bir bileşeni olarak kullanılır. Bazı durumlarda, bir tür doğal takviye olan kalsiyum kaynağı olarak inek ve kümes hayvanlarına bile verilir. Mermerin göz ardı edilen bir başka özelliği de, diğer yüzeylerin çoğu gibi nemden etkilenmemesidir.

Open chat
Scan the code