KLASİK TRAVERTEN DÜZ KESİM
Kalsiyum karbonattan oluşan traverten, sıcak su kaynakları çevresinde ve mağaralarda oluşur. Sünger gibi gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu gözenekler, doğal oluşumu sırasında içinde var olan ve sonrasında dışarı çıkan gazlardan kaynaklıdır. Genelde bir çeşit mermer türü olarak bilinmektedir ancak bu gözenekli yapısıyla mermerden ayrılır. Çok eski dönemlerden beri sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Travertenler mermer ve granitler kadar uzun bir oluşum süreci geçirmemiştir. Oluşumları tam olarak tamamlanmadan yeryüzüne çıkmıştır.
Traverten blokları 2 farklı şekilde kesime girer. Birincisi Türk kesim denilen, suyolu kesim (vein-cut) olarak da bilinen kesim şeklidir. İkincisi ise Amerikan kesim (cross cut) şeklidir. Amerikan kesim, bloğun yatay kesilmesi durumudur. Talep edildiği takdirde travertenin gözeneklerinin doldurulması için özel dolgular kullanılmaktadır. Kenar işlem olarak da farklı alternatifler uygulanabilir; standart düz kesimin yanı sıra, pah kenar işlemi, balıksırtı kenar işlemi, eskitmeli antik kenar ve rustik kenar kırma (Chiseled) işlemleri uygulanmaktadır. Rustik kenar kırma, kabaca kırılan kenar işlemidir. Yüzey işlemi olarak cilalı yüzey, eskitmeli yüzeyler (Antik görünüm), honlu yüzey (Mat), fırçalı yüzey (Patinato) uygulanabilir. Günümüzde özellikle eskitme ve patlatma olarak da talep görmektedir.
Travertenler, çıkarıldıkları bölgelere göre değişiklik gösterirler. En çok bilinen Denizli traverten’dir. Afyon ve Sivas’tan de traverten çıkartılmakladır. Sarı, kırmızı, gri, kahverengi, bej gibi farklı renk çeşitleri de mevcuttur. Traverten, mermer ve granite göre çok daha yumuşak bir yapıya sahiptir ve kolay işlenebilir özelliği buradan gelmektedir. Traverten genellikle beyaz traverten ve bej traverten şeklinde ayrılmıştır. İki çeşit renk vardır: bazıları sarı çakıl taşları ve beyaz çakıl taşları olarak adlandırılır. Başlıca özelliği karbonat minerallerinin biriktirme işleminde gaza sahip olması ve birçok delik oluşturmasıdır.
Light traverten düz kesim, açık rengi ile ortamlara nezih bir görüntü kazandıran, ayrıca özel dokusu ile de sizlere özel ve doğal bir deneyim vaat etmektedir. Light traverten görüntüsü itibariyle hassas, narin ve kırılgan bir taş gibi gözükse de aslında gayet sağlam ve dayanıklı taşlardandır. Aşırı derecede sert olmayan yapısı light travertenini işlenmeye müsait ve iyi şekil alır biçime getirmektedir. Bu özelliği itibariyle Light traverten diğer taş türlerinden ayırmakta ve onu dekorasyon alanında diğer taşlara nispeten daha tercih edilebilir kılmaktır. Light travertenin yüzey bölümünde bulunan delikler, gelen talep doğrultusunda, doldurma işlemi yapılarak tamamen pürüzsüz hale getirilebilmektedir.
Birçok alanda tercih edilen Light traverten özellikle ıslak ve nemli alanlar, duvar kaplamaları ve tezgâh üstlerinde sıkça tercih edilen bir doğal taş türü olmuştur. Kullanım alanlarının genişliğinin en önemli nedenlerinden bir tanesi de Light traverteninin sahip olduğu açık renkten kaynaklanmaktadır. Özellikle söz konusu temizlik ve hijyen ise bu görünümün önemli derecede etkileri vardır. Bu sebepten dolayı temizliğin önemli olduğu alanlarda Light traverten sıkça tercih edilmektedir. Bunun dışında çeşitli avantajları da bulunmaktadır. Örnek olarak açık renginden dolayı güneşi daha az çekmesi, ferah bir görünüme sahip olması ve koyu renklere kıyasla daha cezbedici bir renge sahip olması Light travertenin artıları arasında sayılabilir.
Son yıllarda peyzaj mimarlarımızın da sert zemin uygulamalarında bej travertene yoğun ilgi gösterdikleri görülmektedir. Aynı zamanda cephe kaplaması, bahçe duvarı kaplaması, merdiven basamağı, söve, patlatma mozaik, denizlik, çiçeklik kaplaması, havuz kenarı detayı olarak da kullanım alanına sahiptir. Bej traverten havuz kenarı detaylarında malzemeye cnc kesim ile eğrisellik de sağlanmakta, kenar işlem profili olarak yarım balık sırtı, tam balık sırtı gibi dekoratif işlemler de sağlanmaktadır.
Bej traverten, zemin döşemesinde olduğu kadar duvar kaplaması olarak da kullanılan güzel, dokulu bir malzeme. Çeşitli renklerde ürettiğimiz eskitme travertenlerle iç mekan ve dış mekanlarınızı renklendirebilirsiniz. Bej traverteni tv ünitesi arkasında kullanılabileceği gibi bahçe duvarında, apartman dış cephe kaplaması olarak rahatlıkla uygulanabilir.
İngilizce literatürde Classic Traverten ‘’ Beige Travertine, Light Travertine, Classic Travertine, Classic Vein Cut, Ivory Classic Antique, Classic Travertine Turkish, Classic Light,Ivory Classic Chiara, Classic Light Vein Cut, Classic Travertine Light, Classic Travertine Dark, Travertino Classico Turkey,Classic Dark Travertine’’ diye adlandırılır.