Metomorfizma olayları sonucunda oluşan mermer; başta yapı malzemesi olmak üzere farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Oluşumunu milyonlarca yılda tamamlayan mermer belirlenen yeraltı ocaklarından çıkarılıp gerekli işlemlerden geçirilerek kullanıma hazır hale getirilir. Mermer ocakları bakımından ülkemiz Alp Himalaya dağ kuşağında yer aldığı için oldukça zengin kaynaklara sahiptir. Dünya genelinde mermer ocakları zenginliği bakımından önemli bir konuma sahip olan ülkemizin bir çok yerinde bu doğal taş madenlerine rastlanabilmektedir.

Türkiye’de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir. Türkiye’de çıkarılan mermerlerin %70 ini de bu bölgelerden çıkarılan mermerler oluşturmaktadır. Mermerin kalitesi çıkarıldığı bölgenin coğrafi yapısına ve çıkarılma yöntemlerine göre farklılık göstermektedir.

En İyi Mermer Nerede Bulunur

Sert ve dayanıklı yapısı, kullanım alanlarının çeşitliliği ve farklı renk seçeneklerine sahip olan mermerler farklı kalite derecelendirilmelerine tabidir. İçinde barındırdığı kristal minerallerin yoğunluğu mermerin bu kalitenin belirleyici kriterlerindendir. Yarı ince taneli, orta taneli, iri taneli ve büyük taneli mermerler sağlamlık ve gözenek genişliklerine göre değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda mermerin kalitesi ortaya çıkar. Bununla birlikte mermerin kalitesini etkileyen farklı etkenler de bulunmaktadır. Bu etkenlerin başında madenin yer altından çıkarılma işlemleri ve işlenme esnasında kullanılan yöntemlerdir.

Bilindiği üzere doğal bir olarak yeraltından çıkarılan mermer büyük bloklar halinde kesilerek çıkarılır. Daha sonrasında plakalar halinde dilimlenir. Mermer silme ve temizleme işleminden sonra cilalama işlemleri gerçekleştirilerek de kullanıma hazır hale getirilir. Bu işlemlerin tamamı profesyonel makine ve teçhizatlar ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler esnasında yapılan yanlış uygulamalar mermerin kalitesine etki etmektedir.

Mermer çıkarıldığı madenin özelliklerine göre farklı kullanım alanlarında değerlendirilir. Bu sebeple kullanım alanına göre farklı kalite değerlendirmesi yapılmalıdır. Türkiye’de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna da mermerin hangi amaçla kullanıldığına göre cevap vermek gerekir.

Mermer Dünyada En Çok Nerede Çıkarılır

Dünya genelinde mermer rezervleri bakımında ülkemiz ilk sırada yer almaktadır. Bununla birlikte en çok mermer çıkarın ülke sıralamasında ise 6. Sırada yer almaktadır. Dünya mermer rezervlerinin yaklaşık olarak % 40 ının ülke sınırlarımızın içerisinde yer aldığı belirtilmekte olup bu rezervlerinin toplamı; 6 milyar m3 ün üzerinde olduğu hesaplanmaktadır.

Avrupa ülkeleri arasında en çok mermer üretimi gerçekleştiren ülke ise; İtalya olarak dikkat çeker. Asya’da ise liderliği Çin elinde bulundurmaktadır. Bu ülkelerin dışında Dünyada mermer nerede çıkarılır sıralamasında; İspanya, Hindistan ve Brezilyanın bizim önümüzde olduğunu belirtebilirim.

Mermer Ocağı Nasıl Bulunur

Yeni bir mermer ocağı açmak veya belirlemek oldukça zor ve maliyetli bir iştir. Bu sebeple bir ocak işletmeye dönüştürülmeden önce birtakım analizlerin muhakkak yapılması gerekir. Bu analizler gerekli izin ve ruhsatlar alınarak yapılmak zorundadır. Öncelikli olarak bu işin uzman mühendislerinin bir etüt çalışması yapması gerekir. Madenin bulunduğu bölgenin jeolojik yapısının analiz edilmesi bu iş için bir başlangıçtır. Daha sonra elde edilen materyallerin incelenmesi ve analiz edilmesi gerekmektedir. Yapılan etüt çalışmaların sonucunda incelenen alanın maden ocağı için uygun olup olmadığına karar verilir ve gerekli yatırımlar yapılır.

Mermer nerede çıkarılır araştırması yapanlar MTA raporlarında Ülkemizin maden haritasını inceleyebilir ve belirtilen alanlarda bir çalışma yürütebilir. Kayalık olan her arazi bir maden ocağı olamayacağı gibi her madenden kaliteli mermer elde edilememektedir. Bu sebeple yatırım maliyeti yüksek olan bir mermer ocağı açmadan önce çalışmaların büyük bir titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.

Yeni bir mermer ocağı açmak için gerekli etütleri ve incelemeleri tamamlayanlar; gerekli başvuru işlemlerini gerçekleştirerek maden işletme ruhsatını almalıdır. Daha sonra bu işi için gerekli araç, makine ve teçhizat gereksinimlerini tamamlamalıdır. Madene ulaşım için yol yapımı, gerekli izin işlemleri, araç gereç ve malzeme teminleri oldukça yüksek maliyetler gerektirdiğini belirtmek isterim.

Türkiye’de Kaç Çeşit Mermer Var

Mermer çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konuma sahip ülkemizde onlarca çeşit mermer türü ve bu türlerin farklı renk seçenekleri bulunmaktadır. Beyaz renkten vişne çürüğü rengine kadar bir çok farklı renk tonunda mermer ülkemizin farklı madenlerinden elde edilmektedir. Mermer çeşitleri rengine veya çıkarıldıkları bölgenin özelliklerine göre adlandırılır. Bu kapsamda ülkemizde en çok bilinen ve en çok tercih edilen mermer türlerinden biriside Afyon Beyaz Mermeridir. Adını renginden ve çıkarıldığı bölge olan Afyon ilimizden almaktadır. Bunun yanında ülke genelinde bilinen ve tercih edilen mermer çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Afyon Beyaz Mermer
  • Marmara Beyaz Mermer
  • Burdur Bej Mermer
  • Siyah Mermer
  • Kahverengi Mermer
  • Gri Mermer
  • Yeşil Mermer
  • Kütahya Kırmızı Mermer
  • Emirdağ Gümüş Mermer
  • Denizli Beyaz Mermer

Belirttiğimiz mermer çeşitleri kendi aralarında farklı renk tonlarıyla birlikte farklı damar yapılarına sahiptir. Kullanım alanı, renk tercihleri ve istenilen ebat bilgileri tercih etmeniz gereken mermer türünü belirlemede oldukça önemli bir kriterdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Scan the code