Geniş kullanımı nedeniyle günümüzde mermer, her yerde karşımıza çıkmaktadır. Mermer, çeşmelerimizden tezgahlarımıza kadar iç ve dış tasarımda en çok kullanılan doğal taşlardan birisidir. Mermer, tarihte bu kadar yaygın kullanılmamış olsaydı belki de bugün bu kadar popüler olmayabilirdi. Bu yüzden bir dahaki sefere tezgahınıza hayranlıkla baktığınızda, Antik Yunanlılara ve mermeri bugünkü durumuna getiren herkese teşekkür etmeyi unutmayın.

Mermer, tarih boyunca en ünlü parçalardan ve anıtlardan bazılarını oluşturmak için kullanılmıştır. Tarih boyunca en çok tanınan anıtlarını gördüğünüzde, mermerin tarihte ne kadar özel bir yeri olduğunu anlarsınız. İyi bir sebeple tekrar tekrar bakabileceğiniz, geçmişte inşa edilmiş bazı mimari yapılar vardır. Usta işçiliğin yanı sıra bu yapılar, gözlerinizin fantastik ayrıntılara ve mermerin nefes kesici kullanımına çekilmesine neden olur.  

Klasik Mimaride Mermerin Kullanımı

Mermer, yıllardır mimari yapılarda kullanılmaktadır. Gösterişli görünümü ve muazzam ağırlığı taşıma yeteneği, onu inşaatçılar için tercih edilen bir seçim haline getirmiştir. Dünyanın dört bir yanındaki güzel yapılarda, tasarımlarda hem iç hem de dış mekanlarda büyük bir başarı ile mermer kullanılmıştır. Örneğin, Anıtkabir’in inşasında dış kaplamada beton üzerine traverten, mozole içinde ise mermer kullanılmıştır. Mermer kullanılarak inşa edilmiş en önemli diğer yapılardan bazıları şunlardır:

  • Taç Mahal
  • Lincoln Anıtı
  • Pantheon Ulusal Kahramanlar Anıtı
  • Aziz Petrus Bazilikası
  • Washington Yüksek Mahkeme Binası
  • Herodes Attikus Odeonu
  • Washington Anıtı
  • Davut Heykeli
  • Pisa Kulesi
  • Sun Yat-Sen Anıt Mezarı
  • Efes Antik Şehri Celsus Kütüphanesi
  • Yozgat Basilica Therma
  • Burdur Sagalassos Antik Kenti Antoninler Çeşmesi
michelangelos david 2015
Michelangelo’nun Davut Heykeli

Mermerin Mimari Yapılardaki Önemi Nedir?

Mimari yapıların gerektirdiği en önemli unsur, estetik görünümdür. Estetik görünümü gerektiren bu yapıların hem iç hem de dış alanlarında kullanılan yapı malzemelerinin de bu özelliğe sahip olması şarttır. Mermer, işte bu noktada devreye girmektedir. Mermerin mimari yapılarda kullanılması, sağlamlık ile birlikte yapının dikkat çekici bir estetik görünümüne sahip olmasını sağlar. Mutfak tezgahlarında, merdivenlerde, zeminde, dış cephe süslemesinde kullanıla mermer, ayrıca dayanıklıdır.  

Bunların dışında heykel, biblo, masa, avize, sehpa, küllük ve süs eşyası yapımında da renkli mermer, damarlı mermer ve oniks mermer gibi mermer türleri kullanılır. Yumuşak yapıya sahip olan mermer, metro, havaalanı, otobüs terminali, alışveriş merkezi gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Mermerin ham maddesi doğadan geldiği için çok fazla tercih edilmektedir. Çünkü sağlıklı, temiz, dayanıklı ve estetiktir.

Kullanıldığı alana farklı bir hava katan mermer, kullanım dikkatine bağlı olarak uzun yıllar kalitesini koruyan bir doğal taştır. Mermer, birçok farklı özelliği olan değerli bir kayadır. Bunun gibi çok az kaya vardır. Bu taşın hem heykel hem de mimaride kullanılmasının en büyük nedeni olan inanılmaz güzelliğinin yanında, birçok renk çeşidi ile iç ve dış mimaride favori malzeme konumundadır. Tasarım ve stile bağlı olarak, estetiği geliştirmek veya tamamlamak için farklı renk varyasyonu kullanılır.

Modern Mimaride Mermer Kullanmak İçin 3 Neden

21. Yüzyıl mimarisinde mermer kullanmak için birçok neden var, ancak en büyük üç tanesi şu şekildedir:

  1. Tüm doğal taşlar arasında mermer en dayanıklısıdır. Zamana karşı kusursuz bir şekilde dayanma yeteneği, mermerin antik mimaride en çok kullanılan malzemelerden biri olmasında en büyük nedenidir.
  2. Tüm doğal taşlar arasında ısıya ve ateşe en dayanıklı olan granit ve mermerdir.
  3. Modern inşaatta mermer, ısı ve yangına dayanıklılığı yüzünden tercih edilir. Özellikle yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde ev ve bina inşa etmek için çoğunlukla kullanılmaktadır.
Open chat
Scan the code