Mermer, dünya çapında ev geliştirme projelerinde kullanılan doğal bir taştır. Evinizin görünümünü ve hissini geliştirir ve evinizdeki en iyi yatırımlardan birisidir. Mermer, kireç taşının milyonlarca yıl boyunca muazzam miktarda basınca maruz kalmasının bir sonucu olarak oluşur. Bu doğal taşın popülaritesi antik Roma ve Yunanistan’da başlamıştır. Aslında, o dönemde çok çeşitli bina ve yapıların inşasında kirli beyaz mermer kullanılmıştır.

Eski Romalılar ve Yunanlılar, taşın estetik çekiciliğinden dolayı yapılarında mermer kullanmışlardır. Bu mermer yapılardan bazıları, 2000 yıl sonra bile bu ülkelerde hala ayaktadır. İşte, mermer bu kadar dayanıklı bir doğal taştır. Bazı Mısır piramitleri mermerle kaplıdır. Birçok Mısır piramidi, binlerce yıl önce beyaz parıldıyordu çünkü piramit inşaatçıları, daha büyük piramitler için beyaz mermer taş ve daha küçük piramitler için bej mermer kullanmıştır.

Mısır tapınaklarının süslenmesinde mermer bloklar bile kullanılmıştır. Ancak hilafet döneminde cami yapmak için mermer taşlar kaldırılmıştır. Hindistan’ın Yamuna Nehri’nin bitişiğinde bulunan bir türbesi olan Tac Mahal, tamamen mermer taş kullanılarak inşa edilmiştir. Mezar, tüm odak merkezi, kare bir kaide üzerinde duran büyük beyaz mermer olan bir yapıdır. Mermerin sertliği söz konusu olduğunda, bu sertlik ortalamanın üzerindedir.

Mermer Asla Değişmeyi Bırakmaz

Mermer, dünyanın en dayanıklı doğal taşlarından birisidir. Mohs derecelendirme ölçeğinde 2,5 ila 5 arasında sertliğe sahip mermer, kesildikten, cilalandıktan sonra bile metamorfik bir kaya olmaktan asla vazgeçmez. Mermer yapılar, evinize monte edildikten sonra bile tepki verir ve değişir. Sert sularda ve aşırı ısı koşullarında bulunan asidik elementler ve mineraller mermer yapıların reaksiyona girmesine ve değişmesine neden olur. Mermer yapıların çoğuna dolgu macunu uygulanır.

Mermer ile ilgili en ilginç gerçeklerden birisi de ısı tutmayışıdır. Bu doğal taş, ısıyı emen ve tutan beton ve ahşaba kıyasla ısıya dayanıklıdır. Mermer, sıcak iklimlerde iç mekanları doğal olarak soğutmak için kullanılır. Mermerin düşük gözenekliliği ve yoğunluğu onu hipoalerjenik kılar. Mermer, toz ve hayvan tüyü toplayan ürünlerin aksine, alerjenleri toplamaz. Bu yüzden mermer, alerjisi olanlar için popüler bir seçimdir.

mermer hakkında gerçekler
mermer hakkında gerçekler

Mermerin Bakımı Kolaydır

Sağlamlığı nedeniyle bazı yapılarda binlerce yıl varlığını sürdüren mermer hem de düşük gözenekli bir taştır. Nem, diğer yüzeylerin çoğunda olduğu gibi mermer yapıları etkilemez. Mermerin, yine diğer yüzeylerin çoğuna kıyasla bakımı oldukça kolaydır. Cilalama, bu doğal taşın ömrünü uzatabilir ve zamanla bakımını daha da kolay hale getirir. Çeşitli renklerde mevcut olan mermer, doğal olarak beyaz olmasına rağmen, kil ve mineral birikintileri nedeniyle çok çeşitli renklerde bulunabilir.

Beyaz, pembe, yeşil, bej, gri, kırmızı, siyah ve mavi mermer taşları tercih edebilirsiniz. Ayrıca tercih ettiğiniz taşlar, hemen hemen herhangi bir şekilde kesilebilir. Bu nedenle mermer, bugün piyasadaki en çok yönlü mekan geliştirme malzemelerinden birisidir. Mermer, inşaat dışında başka amaçlarla da kullanılır. Ve pek çok insan, bu gerçeğin farkında bile değildir. Aslında, birçok kültür, diş macunu ve yapıştırıcı yapmak için ince mermer tozu kullanmıştır.

Mermerin Avantajları

Hiçbir iki mermer plaka, aynı desene sahip değildir. Zeminleriniz veya tezgahlarınız için benzersiz bir görünüm istiyorsanız, mermer sizin için en iyi seçim olacaktır. Bu en iyi seçim olan mermerin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Beyazlatma işleminin ürünü olan ince mermer tozu, kağıt, kozmetik, plastik ve macun gibi endüstrilerde dolgu ve renklendirme maddesi olarak kullanılır.
  • Kırma mermer, nehirlerde, göllerde, topraklarda ve göletlerde asit nötralizasyonu için kullanılır.
  • Mermer bol miktarda bulunduğu için daha ekonomiktir.
  • İlaçlarda inert dolgu maddesi olarak kullanılır.
  • İlaç endüstrisinde mermer tozu kullanılmaktadır. Antasit ilaçlar, hastalarda asit reflüsü azaltmak için kullanılan CaCo₃ toz mermer içerir.
  • Mermer, heykel ve süs eşyası yapımında kullanılır.
  • Mermer, yer karolarında, merdiven basamaklarında, pencere pervazlarında ve dekorasyon amaçlı kullanılan panellerde kullanılmaktadır.
  • Toz Mermer ayrıca tavuk ve inek gibi süt hayvanlarına kalsiyum bağımlısı yemlerde kullanılır.
Open chat
Scan the code