Metamorfizma olayları sonucunda meydana gelen kireçtaşının basınç ve farklı ısı olayları sonucunda oluşumu gerçekleşen mermer mineral kalsitlerden oluşan doğal bir taş türüdür. Ülkemizde ve Dünya’da en çok kullanılan ve tercih edilen doğal taş türü olarak bilinmektedir. Çıkarıldığı bölgeye has farklı renk özellikleri taşıyan bu doğal taş genel itibarla beyaz ve kırmızı renklerden oluşur. Daha sonra bulunduğu bölgedeki farklı etkileşimler mermerlerin daha farklı renklere bürünmesini sağlar. Bu doğal taşlar bulundukları yerden çıkarılmaları, kesilmeleri ve parlatılmaları sonucunda mermer özelliği ortaya çıkmaktadır. Sert ve dayanıklı bir yapıya sahip olan Mermer Kullanım Alanları Nelerdir? Mermerle neler yapılır sorularınıza cevap vermek istiyorum.

Mermerin kendine has yapısı bu ürünün farklı alanlarda kullanımını kolaylaştırmaktadır. Kullanım alanına göre özel olarak hazırlanan ve kesilen bu ürün inşaat sektöründen heykelcilik alanına kadar bir çok farklı alanda kullanılmaktadır. Kullanım alanı çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip olan bu doğal taş açısından ülkemiz oldukça şanlı bir coğrafi yapıya sahiptir.

Mermerin Özellikleri Nelerdir?

Mermerin özellikler nelerdir denildiğinde ilk akla gelen bu ürünün doğal bir ürün olmasıdır. Bu sebeple iç ve dış mekan dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca kimyasal ve fiziksel özellikleri diğer doğal taş türlerinin bir adım önüne çıkartmaktadır. Mermer Kullanım Alanları aşağıda belirttiğimiz özelliklerinden dolayı diğer doğal taşlara göre çok daha çeşitlilik kazanmasında etkin rol oynamaktadır. Mermeri diğer doğal taşlardan ayıran özellikleri şu şekilde sıralamamız mümkün olacaktır.

Sertlik: İçinde barındırdığı silikat mineralleri mermeri diğer doğal taylara göre daha sert bir yapıda oluşmasını sağlamaktadır. Bu özellik mermeri dış etkenlere karşı daha dayanıklı bir ürün haline getirir. Sahip olduğu bu özellik inşaat sektöründe en çok tercih edilen doğal taş türü olmasında etkin rol oynamaktadır.

Su emme: Su ile temas alan alan veya bölgelerde bu özellik büyük önem taşımaktadır. Özellikle binaların dış cephelerinde kullanılan mermer ürünlerinin su geçirmez olması istenmektedir. İçeriğinde bulunan karbonat oranı düşük olan mermer türleri bu konuda oldukça başarılıdır.

Renk: Saf mermer beyaz renkte oluşumunu tamamlamaktadır. Farklı damar yapısına sahip olan bu mermerler farklı mineraller ile etkileşimde bulunarak renk değişimlerine maruz kalmaktadır. Buda mermerin bulunduğu coğrafi duruma göre farklı renklerin oluşması anlamına gelmektedir.

Saydamlık: Bazı tür mermerlerde saydamlık oranı oldukça yüksek olabilmektedir. Kristal yapısının daha olduğu bu ürünler genellikle süs eşyası yapımında kullanılmakla birlikte yapılarda dekoratif amaçlı da kullanılmaktadır.

Cila Tutma: Mermerin parlak ve canlı yüzey yapısı cila tutma özelliği sayesinde elde edilir. Madenden çıkarılan mermerler cilalanmadan önce mat ve soluk renklere sahiptir. Mermerin sert yapısı cilalamaya imkan verdiği için cilalanarak kullanımı oldukça yaygındır.

Mermer Ne Taşıdır

Metamorfik bir kayaç olarak kabul edilen mermer doğal bir taş türüdür. İçeriği karbonat bileşeni olan kalker dolomitlerden oluşmaktadır. Yeraltındaki oluşumu bulunduğu coğrafi yapının durumuna göre milyonlarca yıl sürebilmektedir. Dünya genelinde yaygın olarak bulunan ve yapısal bir malzeme olarak kullanılan mermer ülkemizin bir çok bölgesinde bulunmaktadır.

Bulunduğu bölgeye uygun farklı renk ve sertlik derecelerine sahip olan bu ürünün yeraltından çıkarıldıktan sonra belirli bir işlemlerden geçirilmesi gerekir. Bloklar halinde çıkarılan bu doğal taşlar kesilme, temizlenme, silinme ve cilalanma işlemleri yapılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir. Mermer Kullanım Alanları Nelerdir başlığı ile sizlerle paylaştığımız mermer sağlam ve uzun ömürlü yapısı nedeniyle bir çok alanda tercih edilmektedir. Madenden çıkarılan bu doğal taşlar yapılan işlemlere göre farklı alan veya farklı uygulamalarda tercih edilmektedir.

Mermerle Neler Yapılır

Doğal taşlar arasında Dünyada en zengin maden ocaklarına sahip olan mermer birbirinden farklı alan veya sektörlerde tercih edilmektedir. Kullanım alanı bakımından diğer doğal taşlara oranla oldukça çeşitlilik gözlemlenebilir. İnşaat sektöründen heykelciliğe kadar çok farklı alanlarda bu ürünü kullanmak mümkündür. Yapısal özellikleri ve farklı işlemler soncu elde edilen ürün çeşitliliği sayesinde büyük bir pazara sahip olduğunu belirtmemiz mümkün.

Mermer Kullanım Alanları diğer tüm doğal taşlara oranla çok daha fazla çeşitlilik göstermekle birlikte; mermer kullanım alanlarının başında;

  • Merdiven basamakları
  • Mutfak tezgahları
  • Dekorasyon ürünleri
  • İç ve dış mekan zemin döşeme ürünleri
  • Dış cephe kaplama ürünleri
  • İç cephe duvar dekorasyon ürünleri
  • Heykel
  • Süs eşyaları
  • Mezar taşı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Scan the code