Evde çeşitli uygulamalar için kullanılabilecek en lüks doğal taşlardan birisi olan Mermerin Özellikleri Nelerdir?

Döşeme üretimi, tezgah, yürüyüş yolu, tapınak, heykel üretimi ve çok daha fazla üretimde kullanılabilen mermer hakkında, evlerde çeşitli uygulamalarda kullanılması söz konusu olduğunda, bilgi sahibi olmak önemlidir. Mermerin her bir parçası, bir diğerinden farklıdır.  Ve her bir mermer parçası, kendi benzersiz görünümüne sahiptir.

Mermer, gerçekten harika bir seçimdir. Ancak, diğer seçenekler arasında pahalı bir seçim olabilir. Bu nedenle, ihtiyaca ve bütçeye göre akıllıca seçimler yapmak gerekir. Yüzeysel olarak kuvarsite benzer görünen mermerin, renk ve görünümü onun en önemli nitelikleridir. Saflığı ile tanınan mermer, tamamen doğal oluşumu nedeniyle birçok kişi için popüler bir seçimdir. Mermer, zaman testinden geçmiş, dayanma ve estetik açıdan hoş bir kullanım deneyimi sunma yeteneğini kanıtlamıştır.

Mermerin Özellikleri Nelerdir

Günümüz mermer kayaları, yıllar süren metamorfoz nedeniyle orijinal taştan daha yoğun, daha sert ve renklidir. Damarlanma, mermerin ayırt edici özelliği arasındadır. Bu parıldayan damarlar, mermerin kökeni olan kireçtaşındaki çatlakları dolduran minerallerin oluşturduğu desenlerdir. Mermerin tonları, iklim ve toprak koşulları yöreden yöreye farklılık gösterdiğinden, kaynaklandığı bölgeye göre değişir.

Mermerin Ayırt Edici Özellikleri

Mermer, beton ve ahşap gibi diğer malzemelerle karşılaştırıldığında hızlı ısınmaz ve ısı enerjisini emmez. Mermer, mekanların içlerini soğutmak için kullanılır. Bununla birlikte mermer, yoğunluğu ve gözenekliliği düşük olduğundan hipoalerjeniktir. Küf, toz ve termitleri çekmez. Mermerin iyi bir yansıtma gücüne sahip olduğu da söylenebilir. Mermerin kullanım alanları, dış cephe kaplaması, zemin döşemesi, merdiven, mutfak tezgahı ve lavabosu, yürüyüş yolları gibi çok geniştir.

Mermerin Özellikleri Nelerdir?
Mermerin Özellikleri Nelerdir?

Heykel yapımında olduğu kadar dekoratif yapı malzemelerinde de kullanılan bu doğal taş, farklı şekil, boyut ve renklerde bulunabilir. Güzel damar deseniyle de bulunan mermerin renkleri yeşil, gri, pembe, beyaz, kırmızı, siyah dahil olmak üzere farklı toprak tonlarında değişir. Mermer sert, sağlam ve yoğun bir taştır. Ancak granitten daha dayanıklı değildir. Mermerin parlaklığı, ışığın mermer yüzeyi ile etkileşiminden kaynaklanmaktadır.

Mermer, limon, şarap ve sirkeyi emileceğinden, granit ile karşılaştırıldığında daha gözeneklidir. Bu nedenle yüzeyde kalıcı bir lekeye neden olabilir ve mermerin rengi solabilir. Bu nedenle diğer doğal taşlara göre leke tutmazlığı daha azdır. Mermer asitli gıdalara dayanamaz. Bu yüzden mermerin asidik içeriklerle teması halinde rengi ve dokusu değişebilir veya zarar görebilir. Mermer, granite göre çizilmeye karşı daha az dayanıklıdır, yanlışlıkla yüzeye düşen ağır nesneler zarar verebilir.

Mermerin özellikleri mineral tanelerine göre de değişir. Isıyı iletmeyen mermer, sıcaklık ne olursa olsun serin kalır, bu da onu sıcak yerler için ideal bir seçim haline getirir. Mermerin yanıcı olarak kabul edilmeyişi, yangına dayanıklı bir doğal taş olduğunu gösterir. Mermerin yukarıdaki özelliklerinden, onun herhangi bir yüzey için iyi bir seçenek olduğu görülmektedir. Dayanıklılığı, uzun ömrü, hava döngülerine karşı direnci ve daha az bakım gerektirmesi nedeniyle ideal bir doğal taştır.

Mermerin Özellikleri Nelerdir?
Mermerin Özellikleri Nelerdir?

Mermeri Temizlemenin En İyi Yolu

Eviniz veya işyeriniz için hangi benzersiz renk ve deseni seçerseniz seçin mermer taş, rengini ve parlaklığını korumak için ömrü boyunca sürekli bakım gerektirir. Sıcak su, pH değeri nötr olan yumuşak bulaşık sabunu ile birlikte mermerin temizliği için en iyisidir. Asidik temizleyiciler, mermeri bozabileceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır. Mikrofiber bezler, sabun kalıntılarını temizlemek ve Mermerin yüzeyini çok sert ovalamadan kurutmak için mükemmel olabilir.

Cilalı Mermer ve Honlu Mermer

Cilalı mermer, parlak ve oldukça yansıtıcı bir yüzeye sahiptir. Çok pürüzsüzdür ancak kolayca çizilmeye eğilimlidir. Honlu mermer daha az yansıtıcıdır ve düzleştirilmiş bir yüzeye sahiptir. Ancak mat bir yüzeye sahip olduğu için cilalı mermer yerine seçilir. Honlu mermer, taşın gözenekleri cilalı mermerden birbirine daha yakın olduğu için daha fazla lekelenme olasılığına sahiptir.

Open chat
Scan the code