Oluşumu milyonlarca yıl süren mermer ocaklardan çıkarıldığında cilasız ve renkleri soluk bir yapıdadır. Öze makineler ile bloklar halinde çıkarılan doğal taşlar belirli işlemlerden geçtikten sonra mermer görünümüne kavuşurlar. Bu işlemlerden birisi olan Mermer Cilası Nedir? Ne Zaman Yapılır? ve Mermer Cilası Nasıl Yapılır soruları bir çok kişi tarafından merak edilmektedir.
İç ve dış yapı malzemesi, dekorasyon ürünü, heykelcilik ve farklı süs eşyalarının yapımında tercih edilen mermer parlak görünümünü cila ile elde etmektedir. Bloklar halinde maden ocaklarından çıkarılan bu doğal taşlar özel makineler yardımı ile plakalar haline getirilir. İstenilen veya mermerin yapısına göre ölçümlenir ve istenilen ebatlar için kesilerek kullanıma hazır hale getirilir. Kesimi gerçekleşen mermerler silim işlemlerinden geçirilerek parlak ve canlı bir yapıya kavuşturulur. Ayrıca kullanım alanına veya müşterinin tercihine bağlı olarak cilalı veya cilasız olacağına karar verilir. Eğer mermer cilalı olarak kullanılacaksa cilalama işlemi yapılır ve parlak bir görünüme kavuşturulur.
Mermer Cilası Nedir?
Doğadan elde edilen mermerler çıkarıldıklarında cilasız yani parlak olmayan bir yapıya sahiptir. Mat bir görünüme sahip olan mermerler cilalama işleminden sonra kullandığımız parlak görünüme kavuşurlar. Tabi ki bütün mermerler bu işlemden hemen geçirilmezler. Kullanım alanlarına veya müşteri tercihlerine göre bu işlem uygulanmaktadır. Özellikle inşaat alanlarında kullanılacak olan mermerlerin cilalama işlemleri daha sonraya bırakılmaktadır. İnşaat esnasında çizilme veya aşınmaya maruz kalabilecek olan mermerler işlerin tamamlanmasından sonra özel olarak cilalanır ve kullanıma hazır hale getirilir. Bu hatırlatmadan sonra Mermer Cilası Nedir? ve Mermer Cilası Nasıl Yapılır hakkında bilgi vermek istiyorum.
Mutfak, banyo veya farklı iç dekorasyonlarda kullandığımız mermerin parlak ve canlı görünümü yapılan cila ile elde edilir. Bu sebeple iç dekorasyonlarda kullanılan mermerin tamamı cilalı mermer olarak tanımlanır. Kullanıldığı mekanlara şıklı, zarafet ve doğal bir görünüm sağlayan mermerler kullanıma bağlı olarak zaman aralığında tekrar cilalanmak gerektirebilmektedir. Dış etkenlere bağlı olarak zaman içerisinde deformeye uğrayan mermerler için uzmanları tarafından tekrar silinip cilalanmalıdır.
Mat bir görünümden parlak bir görünüme dönüşümü sağlayan mermer cilası polimer ve akrilik esterlerden oluşmaktadır. Tem amacı mermerin parlak bir görünüme sahip olması değildir. Parlak bir görünümün yanında mermerin dış etkenlerden korunmasını da sağlamaktadır.
Mermer Cilası İçinde Ne Var?
Mermerin parlak ve renklerinin daha canlı bir şekilde meydana çıkmasını sağlayan mermer cilala işlemi genellikle mermer imalatı esnasında üretici firma tarafından gerçekleştirmektedir. İstenilen ebatlarda kesilen ve hazırlanan mermerler özel silim makineleri ile temizlenmekte ve en uygun cilalar ile cilalanmaktadır. Ürünün daha üzün süre dış etkenlerden korunmasını da sağlayan cilaların içeriğinde; Yayıcı akrilik asit, Polimer ve akrilik ester bulunmaktadır. Pürüzsüz ve kaygan bir görünün elde etmek adına uygulanan bu cilalar kesinlikle işin uzmanları tarafından uygun makineler ile gerçekleştirilmelidir.
Mermer cilası kimyasal bir ürün olduğundan dolayı kullanırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Göze temasının engellenmesi ve cila ürünlerinin çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. İçilmesi halinde kişiyi zehirlediğinden uygun olmayan kaplarda saklanmaması gerekmektedir.
Mermer Cilası Ne İşe Yarar?
Cila parlaklık elde etmek adına kullanılan bir kimyasal üründün. Mermer dışında bir çok farklı üründe cila veya cilalama işlemleri yapılmaktadır. Mermer cilası işlemleri de mermerin öncelikli olarak pürüzsüz bir görünüm elde edilmesi adına kullanılmaktadır. Tabi ki elde edilen parlaklığa pürüzsüz bir görünümün de eklendiğini belirtmek isterim. Ayrıca cilalanmış bir mermer dış etkenlerden daha az zarar görür. Mermerin üzerinde koruyucu bir malzeme görevi gören cila zamanla ve kullanım durumuna göre özelliğini kaybedebilmektedir.
Mermer üzerindeki cila bir zaman sonra özelliğini kaybedebilmekte ve cilalama işlemlerinin tekrarlanmasına neden olabilmektedir. Dış etkenler, kullanım alanlarının yoğunluğu ve mermere zarar verecek kimyasal ürünler ile temas. Bu durumlar mermer cilasına en çok zarar veren durumlar olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca kullanım alanı için uygun olmayan mermer türlerinin tercih edilmesi bu durum ile daha sık karşılaşılmasına neden olmaktadır. Bu veya buna benzer durumlarla karşı karşıya kalanlar tekrar mermer silme ve mermer cilalama işlemlerini yaptırması gerekir. Zamanla aşınan veya parlaklığını kaybeden mermerler; işin uzmanları tarafından özel makineler ile eski parlak görünümlerine kavuşturulmaktadır.