CASHMERE TRAVERTEN
Kalsiyum karbonattan oluşan traverten, sıcak su kaynakları çevresinde ve mağaralarda oluşur. Sünger gibi gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu gözenekler, doğal oluşumu sırasında içinde var olan ve sonrasında dışarı çıkan gazlardan kaynaklıdır. Genelde bir çeşit mermer türü olarak bilinmektedir ancak bu gözenekli yapısıyla mermerden ayrılır. Çok eski dönemlerden beri sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Travertenler mermer ve granitler kadar uzun bir oluşum süreci geçirmemiştir. Oluşumları tam olarak tamamlanmadan yeryüzüne çıkmıştır.
Traverten bloklar 2 farklı şekilde kesime girer. Birincisi Türk kesim denilen, suyolu kesim (vein-cut) olarak da bilinen kesim şeklidir. İkincisi ise Amerikan kesim (cross cut) şeklidir. Amerikan kesim, bloğun yatay kesilmesi durumudur. Talep edildiği takdirde travertenin gözeneklerinin doldurulması için özel dolgular kullanılmaktadır. Kenar işlem olarak da farklı alternatifler uygulanabilir; standart düz kesimin yanı sıra, pah kenar işlemi, balıksırtı kenar işlemi, eskitmeli antik kenar ve rustik kenar kırma (Chiseled) işlemleri uygulanmaktadır. Rustik kenar kırma, kabaca kırılan kenar işlemidir. Yüzey işlemi olarak cilalı yüzey, eskitmeli yüzeyler (Antik görünüm), honlu yüzey (Mat), fırçalı yüzey (Patinato) uygulanabilir. Günümüzde özellikle eskitme ve patlatma olarak da talep görmektedir.
Cashmere travertine, Türkiye’de ocaktan çıkarılan bir çeşit gri travertendir. Bu taş özellikle yapı taşı, lavabolar, havuz başa çıkma, eşikler, süs taşları, iç mekan, dış cephe, duvar, zemin, kaldırım ve diğer tasarım projeleri için iyidir. Kaşmir Gümüş traverten olarak da adlandırılır. Kaşmir Gümüş traverten honlanmış, eskitilmiş, cilalı, kesilmiş, zımparalanmış, kaya yüzlü, kumlanmış, burçlu, eskitme ve benzeri şekilde işlenebilir.
Cashmere traverten yüzey cilası sonrası pembe benekli gri yüzey oluşurken yakılmış ya da kumlama sonrası sarımsı arası renk olur hem tam yüzey hem de desen taşı olarak kullanılır. Cashmere traverten volkan lavından oluştuğu için ve kuvars içeriğinden dolayı dayanıklı, sağlam, yüksek ısıdan, sudan etkilenmez. Temizlik kimyasal ve deterjanlara karşı dirençli ve dayanıklıdır kesinlik ile reaksiyona girmez. Cashmere traverten her zaman yüzey parlatma cilasına uygundur. Pembe rengi ile her mekana uyum sağlayabildiği gibi kullanıcılarına sağladığı kolaylıklarla beraber tercih edilmesini artırıyor. Özellikle mutfak ve banyolar da görünümü çok güzeldir granit mermere göre sağlıklı, anti bakteriyel ve kolay temizlenebilir. Cashmere traverten mutfak tezgahında çok güzel görünmekte ayrıca içeriğinden dolayı çok fazla bakım istemez.
Antalya Noce traverten cilalı, honlu, yakılmış, kumlanmış, Fırçalanmış (Patinatolu), plaka şeklinde verilebilir. Her türlü iç ve dış dekorasyon uygulamaları, özel masa ve sehpa tasarımları ile tezgah uygulamalarında, mutfak tezgahları, banyo bankoları, zemin Kaplaması, merdiven basamağı, süpürgelik iç ve dış cephe kaplaması, basamak, merdiven, yağmur olukları, engelli yolu, dış cephe, zemin, parke uygulamalarında Antalya Noce travertenin oldukça geniş kullanım yelpazesi bulunmaktadır. Antalya Noce traverten iç mekandaki kullanım alanları; zemin döşemesi, duvar kaplaması, merdiven ve basamaklar, iç mekan patlatma duvar kaplaması, banyolar & duşlar olarak görülmektedir. Dış mekanda ise yine duvar kaplaması ve merdivenlerde kullanılmakta olup özellikle havuz kenarı döşemelerinde kaymazlık özelliği açısından sıklıkla Antalya Noce traverten tercih edilmektedir. Yine yürüyüş yollarında ve bahçe duvar kaplamalarında da uygulama yapılmaktadır. Konutlarda iç mekanlarda tv ünitesi duvar kaplaması kullanımı da ön plandadır. Cashmere travertine dış mekan zemin döşemelerinde özellikle dekoratif görünümü de sağlayan French Pattern setler yoğun ilgi görmektedir.
İngilizce literatürde Cashmere Traverten ‘’ Noce Travertine, Antalya,Kepez Travertine, Antalya Noche Travertine, Antalya Noce Travertine, Warm Walnut’’ diye adlandırılır.