Geçmiş dönemlerde lahit ve heykel gibi sanatsal çalışmalarda kullanılan mermer; zaman içerisinde yapılarda kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle son dönemlerde teknolojinin bu ürünü çıkartma ve işleme gibi kolaylıklar sağlaması çok daha farklı alanlarda bu ürünü kullanma imkanı tanımaktadır. Mermer En Çok Nerede Kullanılır sorusuna bu nedenle tek bir cevap vermemiz mümkün değildir. Çünkü günümüzde mermer birbirinden farklı sektör ve alanlarda sıklıkla tercih edilen bir ürün haline gelmiştir.

Sağlam bir yapısının bulunması, farklı renk ve farklı damar yapılarına sahip olması; mermerin kullanım çeşitliliğine büyük etkisi vardır. Mermer nerede kullanılır diye kısa bir araştırma yapığınızda bu ürünün birçok faklı alanda güvenle kullanıldığı görebilirsiniz. İç ve dış mekanlar başta olmak üzere tüm yaşam alanlarında bu ürününün kullandığını rahatlıkla görebiliriz. Bununla birlikte hediyelik eşya yapımı ve heykelcilikte mermer ürünlerinin kullanıldığı bilinmektedir.

Mermer Hangi Yapılarda Kullanılır

Sert yapısı sayesinde dış etkenlerden minimum seviyelerde zarar gören mermer; öncelikli olarak binaların dış cephelerinde kullanılıyordu. Ayrıca geçmiş dönemlerde saray, tapınak veya görkemli yapıların sütunları bu malzemeden yapılmaya başlardı. Daha sonraları ise zemin döşemelerinde bu ürün vazgeçilmez hale geldi. Günümüzde ise yaşam alanlarının neredeyse tamamında bu ürün kullandığımızı belirtebilirim. Yaşam alanlarının dış cephelerinde, zeminlerinde, iç zemin ve duvarlarında, banyo, mutfak ve lavabolarda mermer en çok tercih edilen ve en çok kullanılan ürün haline geldi. Kullanım alanları bakımından bu kadar çeşitliliğe sahip olması  bu ürünün değerini bir kez daha ortaya çıkartmaktadır.

Mermer Nerede Kullanılır sorusunun cevabı tabi ki sadece yaşam alanları olan evlerimiz ile sınırlı değildir. Bununla birlikte; alışveriş merkezleri, oteller, terminaller, hastaneler, metrolar ve alt geçitlerde bu ürünü sıklıkla kullanmaktayız. Özellikle kullanım alanına göre farklı ebat ve renk seçeneklerinin bulunması bu ürüne ilgiyi artırmaktadır. Kullanılacak alan ve bölgeye göre farklı özellikte mermer türleri bulunduğundan diğer doğal taş türlerine göre daha fazla kullanım özürlüğü bulunmaktadır.

mermer nerede kullanılır
mermer nerede kullanılır

Mermer Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır

Ülkemiz açısından oldukça önemli ve değerli bir yeri bulunan mermer; gündelik yaşantımızda birçok farklı amaç için tercih edilmektedir. Gündelik yaşantımızda mermer denildiğinde ilk olarak aklımıza; mutfak tezgahlarında kullanıldığı gelmektedir. Bu mermerin yüzlerce kullanım alanlarından sadece biridir. Bunun dışında gündelik hayatımızda dikkatimizi çekmese de çok fazla kullanmaktayız. Gündelik hayatımızda mermer nerede kullanılır;

Belirttiğimiz bu alanlar mermerin gündelik hayatımızda en çok kullanıldığı alanlar olarak dikkat çeker. Kullanılacağı alan veya bölgeye göre özel olarak kesilerek montajı yapılan bu ürünleri uzun yıllar sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanmanız mümkündür.

En İyi Mermer Hangisi

Mermerler bulundukları bölgenin coğrafi yapısına uygun olarak farklı renk ve sertlik derecelerine sahiptir. Bu nedenle mermerin çıkarıldığı bölge mermer için oldukça önemlidir. Mermerin kalitesi veya sağlamlığı da aynı şekilde çıkarıldığı bölge ile bağlantılıdır. Oluşumu esnasında meydana gelen etkileşimler mermerin iyi bir mermer mi sıradan bir mermer mi olduğu belirler. Bu sebeple mermer almadan önce satılan mermerin hangi bölgeden çıkarıldığını bilmeniz gerekmektedir.

Ülkemiz coğrafi konumu sebebiyle Dünya’nın en kaliteli maden ocaklarına sahip olduğunu belirtebilirim. Başta Afyon, Bilecik, Kütahya, Balıkesir, Niğde, Yozgat ve Muğla da çıkarılan mermerler Dünyanın farklı ülkelerine ihraç edilmektedir. Kalitesi ile Dünya’da isim yapan Türk mermeri bu alanın en iyileri arasında yerini almaktadır.

Kaliteli bir maden ocağından çıkarılan mermerin en iyi mermerlerden birisi olası adına birtakım işlemlerden geçirilmesi gerektiğini de belirtmek isterim. Madenin yer altından çıkarılması ve kullanıma hazır hale getirilmesi esnasında yapılacak olan işçilik mermerin kalitesini yükselttiği gibi tamamen kalitesiz bir bir ürün haline de dönüştürebilirsiniz. Bu sebeple mermer işçiliği veya mermer madenciliği oldukça önemli ve tecrübe gerektiren bir iştir. Yer altından çıkarılan blokların istenildiği gibi kesilmesi, silinmesi, parlatılması ve cilalanması sonucunda in kaliteli mermer elde edilebilmektedir.

Mermerin Diğer Kullanım Alanları

Mermer nerelerde kullanır sorusuna birbirinden farklı sektörlerden örnekler verdik. Genel olarak mermerin bu sektörlerde; zemin, duvar ve tezgah üstü olarak bilinen alanlarda kullanıldığı belirtebilirim. Bunun dışında kalan ve daha küçük mermer ürünleri ile hazırlanan süs eşyalarının da bu pazarda önemli bir yeri bulunmaktadır. Birbirinden farklı biblolar, mermer masa, mermer sehpa ve masa üstlerinde kullanılan küçük objeler mermer ustaları tarafından titizlikle işlenmektedir. Masa üstü isimlikleri ve mermer saatler oldukça ilgi gören ürünlerin başında gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Scan the code